وکتور چیست
وکتور چیست
وکتور چیست ؟ وکتور از رایجترین فرمت های تصویری برداری محسوب میشود که طراحان گرافیک بسیار با آن سرو کار دارند . شاید تصور شود ، تصاویر با فرمت های وکتور و رستر (پیکسلی) تفاوتی با هم ندارند . برای روشن شدن مطلب ، توضیح مختصری درباره فرمت وکتور و رستر میدیم.
وکتور
به طور کلی به تصاویری اتلاق میشود که دارای فرمت های ai ، Eps ,… هستند . این فرمت های تصویری خروجی نرم افزارهای برداری مانند ایلستریتور ، کرل و … هستند (البته با این ابزارها میتوان تصاویر رستر هم ویرایش کرد و خروجی گرفت) . زمانی که از نرم افزارهای برداری صحبت میکنیم ، به این معنی ست که این ابزارها روی نقاط در لایه های تصاویر تمرکز دارند و به همین دلیل خروجی این تصاویر مانند ابزارهایی مثل فتوشاپ ، به صورت بیت ی نیست و کیفیت بالایی خواهند داشت . اصول کار این نرم افزارها براساس قواعد و اصول ریاضی طراحی شده است.
رستر
به طور کلی به تصاویری اتلاق میشود که دارای فرمت های png , jpg , psd و … هستند . خروجی این فایل های تصویری رستر است و روی بیت لایه ها تمرکز دارد.
نکته : فایل های تصویری با فرمت های رستر را نمیتوان در ابزارهای گرافیک برداری ویرایش کرد ، برای اینکار باید لایه های موجود به فرمت قابل ویرایش هر نرم افزار تغییر پیدا کند. به عنوان مثال برای ویرایش یک تصویر با فرمت png و jpg در نرم افزار ایلستریتور ! شما فقط یا باید به صورت بیت ی روی پیکسل های تصویر تغییرات اعمال کنید یا اینکه باید با استفاده از ابزارهای مخصوص خود نرم افزار ، تصاویر را از حالت رستر به برداری تبدیل کنید . در صورتی که کیفیت تصویر شما پایین باشد ، ممکن است این تبدیل (رستر به وکتور) به خوبی انجام نشود. با ادامه بحث وکتور چیست همراه ما باشید.
نکته : گاهی ممکن است ، شما یک تصویر با فرمت رستر از نرم افزارهای برداری داشته باشید ! به عنوان مثال یک فایل تصویری با فرمت png . این فایل نیز یک فایل رستر است و اگر بخواهید همین خروجی را مجددا به نرم افزار برای ویرایش منتقل کنید ، باید آن را از حالت بیت مپ به برداری تبدیل کنید. بنابراین ، نرم افزارهایی که خروجی وکتور دارند قادرند هر لایه ای را با فرمت های وکتور به ما تحویل دهند اما زمانی که خود ما یک فرمت رستر از نرم افزار خروجی بگیریم ، مانند این است که تصویر ما در نرم افزارهای طراحی رستر خروجی گرفته شده است. بنابراین ، این فرمت تصاویر است که آنها را تبدیل به تصاویر با کیفیت وکتور یا پیکسلی رستر میکند و این نرم افزارهای طراحی برداری هستند که میتوانند لایه های یک طرح یا تصویر را به صورت وکتور به ما تحویل بدهند. زمانی که شما با نرم افزاری مانند فتوشاپ کار میکنید ، در نهایت تمام لایه های شما به صورت پیکسلی ذخیره میشوند و فقط میتوانید روی بیت ها ویرایش انجام دهید و بهترین نرم افزار برای ویرایش مجدد ، خود فتوشاپ خواهد بود. البته باید متذکر شویم که با نرم افزارهایی مثل فتوشاپ هم با استفاده از پلاگین های موجود میشود لایه ها را به صورت برداری طراحی کرد و خروجی وکتور گرفت ، اما در اینجا بحث ما به طور کلی روی نرم افزارهایی ست که قاعدتا منسوب به طراحی رستر و یا برداری هستند.
ممکن است سوال پیش بیاد که اگر فرمت ها هستند که کیفیت یک تصویر را معین میکنند ، آیا میتوان یک تصویر با فرمت png رو به نرم افزار ایلستریتور انتقال داد و آن را با فرمت svg , Eps یا … ذخیره کرد و یک کیفیت وکتور داشت ؟
در جواب باید بگوییم : خیر . وقتی شما یک تصویر رو به صورت لایه باز در نرم افزار ایلستریتور ، ویرایش میکنید در واقع تصویر شما از حالت بیت خارج و به نقطه ای تبدیل شده است ، خب ! بنابراین نرم افزار روی تمام لایه ها به صورت نقطه ای تمرکز دارد و از تمام لایه ها در نهایت یک خروجی وکتور با کیفیت تحویل میدهد . میدانیم که وقتی لایه های تصویر ما پیکسلی ست ، با هر فرمتی که باشد ، کیفیت وکتور نخواهد داشت.
تفاوت بین تصاویر Bitmap و Vector
تصاویر Bitmap در کامپیوتر به صورت پیکسل-پیکسل ذخیره میشوند یعنی هر عکس به تعدادی قسمت کوچک به نام پیکسل تقسیم میشود و اطلاعات هر پیکسل ذخیره میشود، اما تصاویر Vector با استفاده از معادلات ریاضی رسم میشوند. (به طور مثال در برنامهنویسی با توابع مربوط به رسم خط بگوییم از نقطه 3و3 تا 10و10 یک خط رسم شود)
از آنجا که در Bitmap اطلاعات هر پیکسل ذخیره میشود حجم این نوع فایلها بسیار حجیمتر از فایلهای Vector است.
از آنجا که Vector بر اساس فرمول هر بار نقاشی میشود و بستگی به پیکسل ندارد با بزرگتر کردن عکس، کیفیت آنها هیچ تغییری نمیکند. اما با بزرگتر شدن تصاویر نوع Bitmap کیفیت آنها کاهش مییابد و در اصطلاح گفته میشود تصویر Pixelate میشود.
تصاویر Bitmap معمولاً از طریق دستگاهی به نام Scanner یا دوربین دیجیتال از حالت آنالوگ به حالت دیجیتال تبدیل میشوند پس معمولاً تصاویری طبیعی و واقعی (real) هستند اما تصاویر Vector توسط کامپیوتر ایجاد شدهاند و هر چند ممکن است بسیار شبیه به تصویر واقعی باشند اما واقعی و طبیعی نیستند. تصاویر Vector معمولاً برای طراحی کارتون به کار میرود. در ادامه بحث وکتور چیست همراه ما باشید.
کاربرد تصاویر وکتور
همان طور که اشاره کردیم تصاویر پیکسلی همان تصاویر رایج مورد استفادهی ما هستند که معمولاً با دوربین دیجیتال از یک صحنه طبیعی گرفته شدهاند.
اما تصاویر برداری کاربردهای زیادی دارند که در زیر به بعضی از آنها اشاره میشود:
– طراحی آرمها و لوگوها
– طراحی متنهای گرافیکی
– در طراحی آیکونها
– در طراحی شکلها و ابزارها در گرافیک کامپیوتری
و…
فرمتهای رایج تصاویر وکتور عبارتند از AI DXF EMF EPS SVG که هر کدام خصوصیات خود را دارند.
و فرمتهای رایج تصاویر بیتمپ عبارتند از: JPEG PNG GIF BMP و …
با چه نرمافزاری روی تصاویر پیکسلی و وکتور (برداری)کار کنیم
نرمافزارهای متعددی برای کار با وکتورها وجود دارند که معروفترین آنها Illustrator میباشد. با استفاده از این نرمافزار میتوانید به ایجاد و ویرایش وکتورها بپردازید.
مشهورترین نرمافزار کار روی بیتمپ نیز Photoshop است.
اگر وکتورها را در نرمافزار فتوشاپ باز کنید، ابتدا از شما اندازه و کیفیت پرسیده میشود سپس آن را به یک تصویر پیکسلی با همان اندازه و کیفیت تبدیل میکند و میتوانید از آن استفاده کنید. با ادامه بحث وکتور چیست همراه ما باشید.
چگونه تصویر پیکسلی را به وکتور (برداری) تبدیل کنیم
بعضی مواقع نیاز میشود که یک عکس پیکسلی را به وکتور تبدیل کنید. به طور مثال میخواهید از آرم دانشگاهتان در یک عکس یا پروژه استفاده کنید اما فقط یک نمونهی کوچک از آن دارید که در صورت بزرگ کردن کیفیتی برای آن باقی نمیماند! بهترین راه این است که آن را به وکتور تبدیل کنید و حالا قابلیت بزرگتر کردن خواهید داشت. ولی چگونه؟
با نرمافزار Vector Magic میتوانید تصویر پیکسلی را به وکتور تبدیل کنید. به این ترتیب که تصویر پیکسلی خود را در نرمافزار وارد کرده و طی مراحلی ساده، در انتها تصویر برداری تحویل بگیرید.
شما میتوانید آخرین ورژن نرم افزار Vector Magic را از گرافیک بانک به صورت رایگان همراه با کرک سالم دانلود نمایید. البته نسخه جدید ایلستریتور این قابلیت بهش اضافه شده (تبدیل با دقت و کیفیت بالاتر نسبت به همه نرم افزار های موجود)که ساخت فیلم آموزشی استفاده از این امکان در برنامه تیم آموزشی گرافیک بانک قرار گرفته و بزودی روی کانال و سایت قرار خواهد گرفت.